Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Octowe gruszki z nutą cynamonu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kg
woda 500 ml
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 10 szt
gruszki 3 odmiana: "bergamotki"
ocet 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Octowe gruszki z nutą cynamonu

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na 4 i wydrążamy pestki.
Układamy do wyparzonych słoików.
Ocet, wodę, cukier, cynamon gotujemy razem i studzimy.
Wystudzonym płynem zalewamy gruszki.
Zakręcamy słoiki wstawiamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą do połowy słoików i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Wychodzi 6 słoików 900 ml.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 08.01.2014 17:53
pyszne gruszeczki
Dorota59 21.02.2013 17:34
wspaniałe gruszeczki
caralajna 29.11.2012 11:20
moja mama kiedyś takie robiła, ciekawy smak
romanrafal
romanrafal 27.10.2012 09:15
świetne,pyszne
ewaa 30.06.2012 22:30
świetny przepis
Kas2 10.02.2012 09:27
fajnie byłoby je sobie wyjadać prosto ze słoika :)
Sarenka 29.11.2011 18:00
Super sprawa - zimą jak znalazł
barbara11561 12.09.2011 09:41
pyszne
FAFIK 05.09.2011 14:26
Fajny pomysł!A do czego później wykorzystujesz takie gruszki?
ben-ka 25.08.2011 09:18
gruszki są pyszne
MAŁY 21.08.2011 10:21
smaczne
Kopiko1983 20.08.2011 19:36
Super! Nigdy jeszcze takich nie robiłam!
misia53 20.08.2011 10:15
świetne
agnieszka137 19.08.2011 23:41
świetny przepis
SmacznaPyza 19.08.2011 17:46
ciężko u nas dostać bergamotki a do octu są najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak