Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 2
drożdże 2 dag
sól
masło 2 łyżki
mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Najpierw podgrzać sobie mleko , dodać cukier zmieszać aby się rozpuścił i dodać mąkę 1 łyżkę oraz rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych dodajemy żółtka i pozostałe składniki oraz płynne masło i wyrabiamy przez chwilę odkładamy do wyrośnięcia najlepiej przykryte a potem dzielimy je takie kawałki jak mini bułeczki , lekko wyrabiamy i zostawiamy na tacy oprószone mąką , jeszcze pozostawić do wyrośnięcia , w między czasie przygotujmy garnek napełnijmy do połowy wodą ,wstawiamy do gotowania , przykrywamy gazą , umocować na brzegu związując mocno tasiemką gdy woda się zagotuje to kładziemy na gazie pampuchy ja przykryłam miseczką i parujemy do 7 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 10.09.2011 08:50
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak