Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z oliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron lasagne 250 g
mielone mięso 500 g
pomidory 1 puszka
ser pleśniowy 100 g
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
żółty ser 100 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Bazylia suszona Prymat
mleko 1 szklanka
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
sól
pieprz
oliwki zielone 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z oliwkami

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki,podsmażyć na patelni wysmarowalej oliwą z oliwek. Dodać mięso mielone (najlepiej z udźca indyka). Dodać pomidory z puszki (krojone bez skóry) i doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Odłożyć kilka oliwek do ozdobienia wierzchu, a resztę podzielić na pół. Połowę oliwek poprzekrajać na pół i dodać na patelnię. Wszystko wymeiszać i dusić pod przykryciem ok 20 minut.

W rondelku przygotować sos. Roztopić masło i dodać mąkę, gdy się połączą, stopniowo dolewać mleko-ciągle mieszając. Jak powstanie gęsty sos- doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka kropli oliwy z oliwek i ułożyć warstwę makaronu lasagne (wybrać taki, którego nie trzeba gotowac przed pieczeniem). Następnie wartstwa mięsa, polac sosem i przykryć makaronem. Potem mięso, sos i makaron, mięso, sos, makaron. Potem połamany na kawałki ser pleśniowy typu lazur pomieszany z drugą połoaą oliwek pokrojoną w plasterki, sos, makaron i na wierzch na makaron sos, potem plastry żółtego sera i pokrojone w plastry zostawione oliwki.
Piec w 180 stopniach ok 30 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 19.08.2011 21:25
Coś w sam raz dla wielbicieli makaronu... Idealne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak