Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe zawijaski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
woda 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mąka 1/2 kg
masło 100 g
sól 1 szczypta
śmietana 1 łyżka
cynamon 1 łyżka
cukier 3 łyżki
gruby cukier do posypania
jajko do posmarowania
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe zawijaski

Drożdże trzeba rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Powinny zacząć buzować, pienić się, jeżeli tego nie zrobią, znaczy, że z drożdżami było coś nie tak i trzeba użyć innych.
Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dosypać sól, i wszystko wymieszać.
W rondelku roztopić masło, wlać mleko i śmietanę (najlepiej 18%), po ostudzeniu dolać do miski.
Ciasto wyrabiać rękami na gładką masę i odstawić piękne, jednolite ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie w miseczce trzeba zmieszać 3 łyżki cukru z czubatą łyżką cynamonu.
Roztapiamy łyżkę masła na wolnym ogniu.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta
Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy dokładnie cały prostokąt cukrem z cynamonem. Zwijamy jak roladę i kroimy mniej więcej centymetrowe plastry.
Bułeczki układamy na blaszcze wyłozonej papierem do pieczenia- pamiętając o odstępach!
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Smarujemy każda bułeczkę roztrzepanym jakiej i posypujemy grubym cukrem.
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 23.05.2012 08:03
wspaniałe
Ilona15 04.01.2012 14:27
robiłam nie raz z podobnego przepisu i są rewelacyjne
rjustysia 22.12.2011 11:48
muszą być naprawdę dobre :)
Koper 13.09.2011 23:05
W składnikach brakuje 1/2 szklanki mleka
Beata61 18.08.2011 15:05
Robię podobne, są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak