Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomidory nadziewane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 4 sztuki
szpinak świeży lub mrożony
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 4 łyżki
jajko 4 sztuki
sól
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pomidory nadziewane

Duże pomidory umyć, odkroić górną część tak żeby uzyskać \"garnuszek z czapeczką\", pomidory wydrążyć uważnie (nie przedziurawić).
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć chwile.
Dodać szpinak do czosnku, dusić chwile (świeży krótko, mrożony aż się odmrozi i odparuje), doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać
Piekarnik nagrzać do 200C,
Pomidory opruszyć solą i pieprzem w środku, włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Pomidory wypełnić farszem szpinakowym 2/3 , na wierzch każdego pomidora wbić jajko, jajko posolić i popieprzyć.
Całość wstawić do piekarnika na około 20min, aż jajka się zetną (w zależności od upodobań, całkowicie ścięte, pół płynne)Podawać prosto z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak