Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet warzywny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1/2 kg
marchewka 2 szt
imbir 1 plaster
szpinak 25 dkg
brokuł 1 szt
cytryna 1/2 szt
czosnek 1 ząbek
miód 1 łyżka
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
miód pitny 2 łyżki
sól
cukier
pieprz
orzechy pistacjowe 1 siekane

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet warzywny

W garnku dusimy na jednej łyżce tłuszczu obraną ze skórki i pokrojoną na małe kawałki dynię oraz marchewki.Na początku przez 20 min pod przykryciem a następnie bez aby odparował sos,doprawiamy do smaku miodem,sokiem z cytryny,otartą skórką,imbirem,solą pieprzem i curry i odstawiamy do wystygnięcia.W drugim garnku w małej ilości wody dusimy brokuł z dodatkiem ząbka czosnku soli,cukru pieprzu,po 10 min dodajemy szpinak i dusimy chwilę razem.Osobno miksujemy dynię i marchew,mieszamy z miodem pitnym i jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą,dokładnie wyrównujemy warstwę dociskając ją .Na niej układamy warstwę zieloną powstałą ze zmiksowania brokuła szpinaku po doprawieniu ich do smaku solą i pieprzem.Masę należy wymieszać z pistacjami.Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy.Po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce kroimy na plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.11.2011 09:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak