Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z zająca

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 10 dkg
włoszczyzna
cebula 1 szt
boczek wędzony 60 dkg
wątróbka wieprzowa 20 dkg
bulion warzywny 1/2 litra
bułka czerstwa 1 szt
jajko 2 szt
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Goździki całe Prymat 2 szt
tymianek 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z zająca

Warzywa drobno kroimy i smażymy w rondelku na smalcu,dodajemy mięso umytego,osuszonego i wyfiletowanego zająca,listki laurowe,ziele angielskie i dusimy około godziny do miękkości ,podlewając bulionem warzywnym.Pasztet będzie dużo smaczniejszy jeśli dodamy podroby czyli serce,wątróbkę i płucka.Smażymy wątróbkę wieprzową dodajemy do zająca i dusimy razem i dokładamy ugotowany wcześniej boczek .Kiedy mięso jest już miękkie odstawiamy do ostudzenia a następnie mielimy całość dodając namoczoną i odciśniętą bułkę doprawiamy solą,pieprzem,tymiankiem,majerankiem ,imbirem i zmielonymi dwoma gozdzikami.Mieszamy z dwoma surowymi jajkami i układamy wyrobioną masę do formy wyłożonej plastrami boczku lub papieru do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 min w średniej temperaturze .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak