Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet mięsny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 30 dkg
łopatka bez kości 20 dkg
wątróbka cielęca 15 dkg
oliwa 2 łyżki
jajko 2 szt
śmietana 2 łyżki
ziele angielskie kilka ziarenek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
bulion warzywny 1 kostka
sól
pieprz
boczek wędzony 40 plastry
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
boczek 10 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet mięsny

Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wrzątku i gotujemy do miękkości dodając kostkę bulionową,listki laurowe i ziele angielskie.Umytą wątróbkę kroimy smażymy na oliwie.Odcedzone z wywaru mięso mielimy przez maszynkę dodajemy surowy boczek oraz usmażoną wątróbkę,mieszamy z surowymi żółtkami a z białek ubijamy pianę i śmietaną.,doprawiamy gałką muszkatołową solą i pieprzem oraz przyprawami według uznania. Blachę wykładamy plastrami wędzonego boczku tak aby końce plastrów wystawały,wykładamy masę mięsną i przykrywamy końcami plastrów boczku.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 45 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 20.05.2012 07:19
pycha
Krystyna32 28.09.2011 14:57
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak