Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 250 g
sól 1 szczypta
cukier 25 g
margaryna Kasia 125 g
żółtko jajek 2 szt
słodka śmietana 1 łyżka
sos czekoladowy do polania
masa
galaretka agrestowa
woda 500 (gorąca, przegotowana)
twaróg 600 wiaderko

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno

Do robota z nożami do siekania wrzucić składniki na ciasto i miksować do momentu aż składniki się połączą.
Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki do schłodzenia na godzinę.
Po tym czasie formę do pieczenia wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą wylepić ciastem.
Ciasto powinno być rozlepione na dnie formy i na bocznych ściankach.
Tak przygotowane ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.
Piec 25 minut.
W gorącej przegotowanej wodzie rozmieszać galaretki, schłodzić.
Ser utrzeć, w czasie miksowania dodawać zimną i lekko tężejącą galaretkę.
Gotową masę włożyć do lodówki aby lekko się ścięła, należy kontrolować aby nie była za gęsta.
Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnie np. łopatką z ząbkami.
Sernik wstawiamy do lodówki na 30 minut do całkowitego stężenia, na koniec robimy wzorki sosem czekoladowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 16.07.2012 22:43
pysznie wygląda
rjustysia 22.05.2012 22:21
Pierwsze, na co zwróciłam uwagę na zdjęciu to właśnie ten wzorek :) wygląda bardzo ładnie :)
cukiereczek 30.11.2011 09:31
śliczny
Olaa 05.09.2011 09:43
piękny
czekoladka_m 24.08.2011 18:59
Nie pozostaje nic innego tylko zabrać się do pieczenia:)
Agnieszka_B 18.08.2011 22:12
Prawdziwe cudo!
SmacznaPyza 18.08.2011 15:23
śliczny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak