Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa w winie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
wino wytrawne

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa w winie

SKŁADNIKI:

wątróbka drobiowa świeża - 1kg,
cebula - 2 nieduże sztuki,
smalec lub inny tłuszcz do smażenia - 2 łyżki,
wino wytrawne białe lub czerwone - 250ml,
sos sojowy - 3 łyżki,
majeranek,
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy,
maggi.

PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę wielokrotnie przepłukać w zimnej wodzie, aż będzie czysta. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się szklić, przesunąć ją na obrzeża patelni i wrzucić wątróbkę (można ją wcześniej pokroić na mniejsze części). Dodać 2 łyżki sosu sojowego oraz pieprz. Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy wątróbka lekko zbrązowieje, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz ziołowy. Chwilkę podsmażamy często mieszając. Łączymy wątróbkę z cebulą i dodajemy wino. Gotujemy kilka minut. Przekrawamy większy kawałek wątróbki, aby sprawdzić, czy już jest gotowa. Ostatecznie doprawiamy do smaku. Można zagęścić mąką. Na drugi dzień danie jest jeszcze lepsze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 28.03.2012 19:30
fajne
agnieszkalider 01.02.2012 14:33
No proszę, walory smakowe muszą być wspaniałe dzięki temu, że jest wino.
eli_555 27.09.2011 23:23
jeszcze takiej nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak