Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytrynka 3 szt
masło 0,25 dag
cukier puder 0,25 dag
jajko 3 szt
żółtko jajek 4 szt
mąka pszenna 0,10 dag
mąka ziemniaczana 0,10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżka
migdały 0,10 dag
cukier puder 1 szkl
tłuszcz 0,05 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, przekroić, wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem. Wbić jaja, dodać żółtka, 2 łyżki maki, skórkę i sok z cytryny(3 łyżki soku zostawić do lukru), dalej ucierać.Pozostałą mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Migdały zemleć, połączyć z ciastem.Formę wysmarować masłem, oprószyć tartą bułką. Ciasto przełożyć do wąskiej formy, piec godzinę i 15 minut w temp.180C.Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym. Polać lukrem babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 25.10.2011 08:31
świetna babka
tomek18 25.10.2011 08:31
świetna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak