Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panga z parowaru z sosem cytrynowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przyprawa uniwersalna
½ płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego,2 łyżki pokrojonego koperku
3 kawałki liścia pora ( te wierzchnie , długości płata ryby ) ,1 łyżka masła
¾ szklanki słodkiej śmietanki 18 %,szczypta kurkumy,sok z cytryny
ziemniaki 6 szt.
bulion rybny 1/6 kostki
cukier 1 szczypta
serek topiony 1 szt. (kremowy)
mąka 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Panga z parowaru z sosem cytrynowym

Filet ryby natrzeć trawą cytrynową , Vegetą i pieprzem. Obrać i umyć ziemniaki .
Do parowaru wlać wodę .
Ułożyć w dolnym pojemniku ziemniaki i posypać je 1 łyżka koperku .Nastawić na 5 minut by woda doszła do punktu wrzenia .Włączyć na 25 minut . Po 10 minutach dostawić drugą część wyłożoną liśćmi pora z ułożoną na nich ryba .
W tym czasie kiedy ryba i ziemniaki gotują się rozpuścić w rondelku masło. Wsypać mąkę . Wymieszać . Wkruszyć bulion . Wlać śmietankę .Wrzucić pokruszony serek topiony .Gotować na małym gazie aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem .
Ułożyć na półmisku rybę ,ziemniaki - posypane resztą pokrojonego koperku , osobno podać sos .

Proponuję podać do tego surówkę ze świeżych warzyw ( lub jak ktoś bardzo chce to jarzyny gotowane na parze ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 02.07.2011 23:58
pycha
angelika14 08.03.2011 01:53
Bardzo fajny pomysł też musze tak zrobić.
IZABELA29 29.01.2011 13:33
ja nie czytałam kupiłam dwa razy i jakos mintaj mi lepiej smakuje
Jolanta40 21.01.2011 11:20
kiedy przeczytałam artykuł o hodowli tej ryby przestałam ją kupować, a przepis fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak