Panga z parowaru z sosem cytrynowym

Panga z parowaru z sosem cytrynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyprawa uniwersalna

  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego,2 łyżki pokrojonego koperku

  • 3 kawałki liścia pora ( te wierzchnie , długości płata ryby ) ,1 łyżka masła

  • ¾ szklanki słodkiej śmietanki 18 %,szczypta kurkumy,sok z cytryny

  • ziemniaki

    6 szt.
  • bulion rybny

    1/6 kostki
  • cukier

    1 szczypta
  • serek topiony

    1 szt. (kremowy)
  • mąka

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet ryby natrzeć trawą cytrynową , Vegetą i pieprzem. Obrać i umyć ziemniaki .
Do parowaru wlać wodę .
Ułożyć w dolnym pojemniku ziemniaki i posypać je 1 łyżka koperku .Nastawić na 5 minut by woda doszła do punktu wrzenia .Włączyć na 25 minut . Po 10 minutach dostawić drugą część wyłożoną liśćmi pora z ułożoną na nich ryba .
W tym czasie kiedy ryba i ziemniaki gotują się rozpuścić w rondelku masło. Wsypać mąkę . Wymieszać . Wkruszyć bulion . Wlać śmietankę .Wrzucić pokruszony serek topiony .Gotować na małym gazie aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem .
Ułożyć na półmisku rybę ,ziemniaki - posypane resztą pokrojonego koperku , osobno podać sos .

Proponuję podać do tego surówkę ze świeżych warzyw ( lub jak ktoś bardzo chce to jarzyny gotowane na parze ).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

patusia

02.07.2011 23:58
pycha

angelika14

08.03.2011 01:53
Bardzo fajny pomysł też musze tak zrobić.

IZABELA29

29.01.2011 13:33
ja nie czytałam kupiłam dwa razy i jakos mintaj mi lepiej smakuje

Jolanta40

21.01.2011 11:20
kiedy przeczytałam artykuł o hodowli tej ryby przestałam ją kupować, a przepis fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat