Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe kakaowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1/2 szk
mąka ziemniaczana 1/2 szk
woda zimna 4 łyżki
cukier waniliowy 1 op
kakao 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
budyń waniliowy 2 op
mleko 750 ml
margaryna Kasia 200 g
dżem z czarnej porzeczki 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe kakaowe

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na puszystą masę z cukrem dodając po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Do miski przełożyć utarte żółtka, pianę i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie wszystko połączyć, wylać masę na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę.
Piec w temperaturze 180 stopni 40 minut.
Ciasto wystudzić.
Ugotować budynie na mleku, wystudzić.
Zimne budynie utrzeć z miękką Kasią.
Biszkopt przeciąć na pół, pierwszy placek posmarować dżemem, na dżem wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem.
Polać przygotowaną lub gotową polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 25.05.2012 18:02
Wygląda smakowicie
Ela15 17.03.2012 08:04
ekstra
kochanyptysiu 15.07.2011 14:18
wyglada apetycznie
eli_555 08.03.2011 22:47
Pycha ciacho.
SmacznaPyza 08.01.2011 14:41
poproszę kawałeczek :-) kawę zaparzę sobie sama, chyba, że napijesz się ze mną?
wedith1 04.01.2011 16:55
Ależ to musi być pyszne!!!
ewasylwia 25.09.2010 10:05
Pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak