Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Minitarty z zielonym groszkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
cebula czerwona 2 szt
groszek zielony 2 szkl
mleko 1 szkl
zioła wg uznania
kremówka 1 szkl
jajko 3 szt
ser żółty 10 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Minitarty z zielonym groszkiem

1. Ciasto francuskie pokrój na 6 równych kawałków. Wylep nimi 6 foremek do zapiekania. Odstaw do lodówki. W tym czasie obierz cebule, posiekaj je w piórka.
2. Zielony groszek osącz na sicie z zalewy. Do miski wlej mleko oraz kremówkę, dodaj 3 rozkłócone jajka. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do mleka ze śmietaną, starannie wymieszaj. Masę dopraw solą, pieprzem oraz gałką.
3. Formy ze schłodzonym ciastem posyp groszkiem i piórkami cebuli. Wlej masę śmietanowo- jajeczną. Naczynia wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 220 stopni. Zapiekaj ok 25 min. Podawaj na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 25.03.2013 13:34
smacznie brzmi :)
Norgiusz 01.06.2012 06:47
super
dianix 12.03.2012 13:23
zjadlabym ,sadze ze ze smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak