Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec czekoladowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
czekolada gorzka 1 szt
masło 1 kostka
mleko w proszku 25 dag
herbatniki 10 dag
orzechy 20 dag
rodzynki 15 dag
kandyzowana skórka pomarańczow 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec czekoladowy

Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i mieszając zagotowujemy. Następnie dodajemy drobno pokruszoną czekoladę i masło. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu aż składniki całkowicie się rozpuszczą i połączą. Gotujemy ok. 5 min. na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie energicznie mieszamy, tak by nie powstały grudki. Dodajemy drobno pokruszone herbatniki, posiekane orzechy /laskowe lub włoskie/ namoczone, odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową.Wszystko dokładnie mieszamy.Następnie z masy formujemy kopiec. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.Dla dekoracji kopiec możemy polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szyba 16.08.2011 19:59
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak