Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalesniki po chłopsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 1 szkl
mleko 1 szkl
piwo 1/2 szkl
olej do smażenia
cebula 4 szt
czosnek 2 ząbki
szczypiorek do dekoracji
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek wędzony 20 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Nalesniki po chłopsku

1. Jajka wbij do miski. Zmiksuj razem z mąką, mlekiem, jasnym piwem oraz szczyptą soli. Gładkie ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany odstaw na 30 min.
2. W tym czasie wędzony boczek pokrój w niewielką kostkę. Rozgrzej patelnię. Wytop tłuszcz z boczku i zrumień go na skwarki. Skwarki zdejmij z patelni.
3. Cebule obierz, pokrój w cienkie talarki. Smaż na złoty kolor na wytopionym z boczku tłuszczu. Połącz ze skwarkami, dopraw do smaku posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem i wymieszaj.
4. Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Partiami smaż cienkie naleśniki. Nakładaj na nie farsz z cebuli i boczku. Zwiń ruloniki. Kilka łodyg szczypiorku umyj, posiekaj. Posyp naleśniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.01.2014 08:47
smaczne danie
Mati13 22.06.2012 15:49
pyszne
Marta1986 11.05.2012 15:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak