Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka z ciasta francuskiego

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 6
mąka ziemniaczana 30g
cukier puder 100g
cukier waniliowy łyżka
sok z cytryny kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka z ciasta francuskiego

Rozmrożone ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na blasze na papierze do pieczenia i zapiec ok 15min w 200stopniach.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę i powoli wlewać do gorącego mleka (trzymając na małym ogniu i cały czas mieszając). Gotową masę wystudzić. Przełożyć kremem ciasto (dokładnie wyrównać) i gdy całkiem ostygnie, pokroić w kwadraty. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 16.08.2011 16:37
przepis w oryginale (wprowadziłam drobne zmiany) znalazłam na jednej ze stron internetowych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak