Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatna ryba po grecku :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1/2 kg filetów rybnych , 2 cebule,2 marchewki,1/2 pietruszki
przecier pomidorowy 1 szt. (średni)
seler 1/8 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
olej 5 łyżek
woda 2 szkl.
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna ryba po grecku :

Filety ryby przekroić na kawałki ( ok. 5 cm). Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie ( 4 łyżki ). Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na łyżce oleju zeszklić cebulę . Utarte warzywa zalać w garnku woda i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy . Przełożyć do garnka cebulę .Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania .Dusić 10 minut . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Tak zrobiona ryba jest zdecydowanie lżejsza .Można też robić wersję zupełnie bez smażenia . Rybę ugotować w 2 szklankach wody .Odcedzić .Tą wodę użyć do duszenia warzyw . A cebulę zeszklić na suchej patelni . Jest to wtedy danie dietetyczne i spokojnie można je podawać osobom na diecie ( nawet cebulkę można wyeliminować jak dieta jest bardzo ostra ) .

A pelikan pilnuje ryby żeby porcja moja doczekała zanim zrobię herbatę – bo są na nią zakusy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 31.12.2010 16:47
Smaczna
eli_555 11.10.2010 21:37
Pyszna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak