Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa z pulpetami inaczej :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

25 dag mięsa mielonego ( drobiowe, lub mieszane wieprzowo-wołowe )
3 łyżki pokrojonego koperku,4 porcje ugotowanego makaronu ( użyłam makaronu Farfale )
śmietanka słodka,2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,1,5 litra wody
bulion drobiowy 2 kostki
kasza manna 5 łyżeczek
przecier pomidorowy 1 szt. (mały)
pomidory w puszce 1 szt. (bez skórki)
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler kawałek
por 1/2 szt. (biała część)

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z pulpetami inaczej :

Marchew , pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).Por pokroić w pół plasterki .Warzywa włożyć do garnka , zalać wodą , dodać Bulionetki i doprowadzić do wrzenia.
Mięso zmieszać z jajkiem, kaszą manną i koperkiem .Doprawić solą , pieprzem i majerankiem .Formować małe pulpeciki ( ok 24 sztuk ) i wrzucać na wrzątek.
Gotować ok 30 minut.
Pomidory pelati wyjąć z puszki i pokroić na kawałki .Wrzucić do zupy razem z sosem. Dodać rozprowadzony zupą przecier pomidorowy i zagotować .
Doprawić do smaku pieprzem mielonym i szczyptą cukru.
Podawać z porcją makaronu, posypaną natką pietruszki - osobno podać śmietankę tak by każdy zabielał nią sobie zupę na talerzu .



Do garnka wrzucić warzywa , ryż , kostki bulionowe. Zalać wodą . Gotować przez 30 minut . Na wrzący wywar wrzucać kulki z mięsa mielonego ( wielkości orzecha włoskiego ) . Gotować 20 minut . Dodać przecier pomidorowy i pieprz mielony . Zagotować . Wlać śmietankę .

Podawać posypaną zieloną pietruszką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AGNIESZKA144 21.04.2012 19:33
warte wypróbowania
Tetiana 10.04.2011 16:30
pycha!
Mirka-Ludomila 10.01.2011 11:27
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak