Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche grzybki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
masło 30 dkg
cukier puder 12 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1
żółtko jajek 1
masa
cukier 0,5 kg
woda 1 szklanka
masło 1 kostka
cukier waniliowy 2
mleko w proszku 0,5 kg
kakao 10 dkg
bakalie
reszta:
polewa czekoladowa
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche grzybki

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek. Piec w tych foremkach. Z drugiej połowy uformowac ruloniki- w takiej ilości jak babeczki.
Cukier, wodę, masło i cukier waniliowy wsypac do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać kakao, mleko w proszku i bakalie.
Margaryne rozpuścić z mlekiem, dodać cukier i kakao energicznie mieszając.
Do babeczki dać mase i włożyć rulonik upieczonego ciasta. Gdy masa stwardnieje kapeluszu włożyć do polewy i po wyciagnieciu poczekac aż zachnie żeby się nie zniszczył. Końcówkę nózki natomiast umoczyć w wodzie z cukrem i posypac makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak