Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort krówkowo-wisniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 11
mąka 11 łyżek
cukier 11 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyzeczki
kakao 2 łyżki
masa Biala:
śmietana 30% 0,3 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzeczki
cukier puder 1/3 szklanki
masa ciemna
masa krówkowa 400 g
masło 1 kostka
Masa wiśniowa
wiśnie 0,5 kg
cukier żelujący
reszta:
gorzka czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Tort krówkowo-wisniowy

Biszkopt jasny z 7 jajek:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przecią na pól.
Biszkopt ciemny z 4 jajek:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem, kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Masa biała:
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Masa ciemna:
Masło utrzec na puch. Dodawac stopniowo po łyżce masy krówkoej cały czas miksując aż do całkowitego połączenia.
Masa:
Wiśnie umyc i wydrylowac. Rozgotowac je na małym ogniu. Dodaelujący i jeszcze chwilę podgotowac. Ostudzic.
Czekoladę zetrzec na grubych oczkach.
Przełozenie: biszkopt jasny+masa jasna+wiśnie+masa krówkowa+biszkopt ciemny+ masa jasna+wiśnie+masa krówkowa+biszkopt jasny+masa biała+ udekorowac resztą wiśni w zelatynie i posypac startą czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak