Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warstwowy makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże 5 dkg
cukier 100 g
mleko 3 łyżki
mąka 0,5 kg
żółtko jajek 3
cukier waniliowy 1
masło 150 g
olej 2 łyżki
mak
mak 0,4 kg
cukier 1 szklanka
masło 3 łyzki
miód 2 łyżki
bakalie 0,5 szklanki
powidła śliwkowe 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowy makowiec

Drozdże rozkruszyc w misce dodać łyzkę cukru, mleko i łyżke maki, wymieszac do konsystencji gęstej smietany i zostawić w ciepłym miejscu az podwoi objętość. Dodac resztę składników i wymieszać.
Mak gotowac ok. pół godziny, następnie odcedzic i zmielić dwukrotnie. Masło ropuścić z miodem i cukrem. Dodac bakalie i smazyc kilka minut. Ostudzic i wymieszać z makiem i powidłami.
Ciasto rozwałkowac. Wyciąć 3 prostokąty na wymiar naszej keksówki. Reszta prostokątów powinna być mniejsza by ciasto ułożylo nam się na piramidkę. Kolejne płaty ciasta przekładać masą makową.
Piec 45 minut w temp. 180 ST.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 05.02.2012 18:15
mniam
maryśka 12.11.2011 15:53
pyszny
Wacław 05.09.2011 09:44
bajecznie apetyczny !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak