Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pączki z powidłami śliwkowymi
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy 20 dag mąki i wszystko zalewamy szklanką lekko ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy łyżką i odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijamy na parze z cukrem w dużym garnku. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy jajka, resztę mąki i mleka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Pod koniec dodajemy spirytus, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie, bierzemy niewielką ilość na dłoń i formujemy krążki. Łyżeczką układamy nadzienie na cieście i formujemy pączka. Układamy na wysypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzewamy olej, smażymy pączki z 2 stron na odpowiedni kolor.
Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem.