Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z marchewką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl.
woda 3 szkl.
masło 1 łyżka
cebula 1 szt.
marchew 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z marchewką

Ryż wsypać do rondelka i zalać wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu i zrumienić na niej cebulę. Dodać imbir i obraną, startą na dużych oczkach marchew oraz sól do smaku i wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Gdy ryż się ugotuje, dodać go do masy marchwiowej i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku. Udekorować posiekaną kolendrą lub pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.12.2011 17:25
mniamuśny ten ryż:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak