Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos kimizu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
cukier 1 łyżka
ocet winny 3 łyżki
woda 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól szczypta
wasabi 1/2 (pasta)

Przepis i sposób przygotowania na: sos kimizu

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę,przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką aż zacznie się pokrywać galaretkową masą.Zestawiamy z ognia i stale mieszając schładzamy na przykład wstawiając do naczynia z zimną wodą.Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.Sos stosuje się do sałatek z surowych lub lekko ugotowanych warzyw.Doskonały do ogórka i rzodkiewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 27.11.2011 00:07
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak