Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa makowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 50 dag
cukier 30 dag
białko 2 szt
masło 5 łyżek
olejek migdałowy 1 szt
skórka cytrynowa 1 łyżka
cukier waniliowy 1 op
miód 3 łyżki
rodzynki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Masa makowa

Mak opłukujemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinkę.Odsączamy i mielimy dwa razy. W rondlu stapiamy masło, dodajemy mak, cukier, skórkę cytrynową, olejek migdałowy, miód i namoczone, odsączone rodzynki. Smażymy przez ok. 15 min ciągle mieszając. Studzimy i mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.Masę wykorzystujemy do ciast i deserów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak