Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piaskowe zaparzane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 25 dag
mąka pszenna 3 łyżki
jaja 4
cukier puder 25 dag
masło 25 dag
rum 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat cytrynowy
Syrop do nasączenia:
cukier puder 3 łyżki
sok z pomarańczy 2
Polewa:
kakao 1 łyżka
cukier puder 15 dag
woda 4 łyzki
cząstki pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Piaskowe zaparzane

Cukier utrzeć z jajkami. Stopniowo dodawać aromat, rum oraz mąkę zmieniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej. Mieszać razem ok 6 minut. Ciągle ucierając dodać miękką margarynę. Łyżkę mąki pszennej wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta. Piec w piekarniku godzinę, 175 stopni. Gorące jeszcze ciasto nakłuwać często wykałaczką, nasączyć gorącym syropem z soku pomarańczowego i cukru pudru. Pozostawić w blaszce aż ostygnie. Kakao, wodę i cukier puder utrzeć razem. Polewą polać ciasto i udekorować kawałkami pomarańcza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak