Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdzowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
# 1 kg mąki, # 8 łyżek cukru kryształ,
# kostka drożdży, # 1 szkl. podgrzanego mleka
# 5 jajek, # 20 dag stopionego masła,
szczypta soli
Nadzienie:
ser biały 1 kg
żółtko jajek 2 szt.
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdzowe

CIASTO:
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i trochę wyrobić. Następnie wlać roztrzepane jaja z cukrem, a na końcu dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż będzie odklejać się od ręki i dna miski. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

NADZIENIE:
Budynie ugotować na mleku w podanych proporcjach.
W drugiej wersji z serem połączyć wszystkie składniki ze sobą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i wycinać po 8 trójkącików. Nałożyć farsz i piec w nagrzanym do do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.03.2014 10:35
pyszniutkie,lubie z takim nadzieniem
kate.500 06.10.2013 23:24
smaczne rogaliki
IlonaAlbertos 09.07.2013 22:54
Uwielbiam takie rogaliki :)
barbara11561 11.05.2013 04:49
przepysznie wyglądają i tak też smakują:)
Grażyna13 09.12.2012 19:53
pyszności :)
Maniek2 16.04.2012 08:25
super
calliope 23.03.2012 08:50
rewelacyjne są te rogaliki :)
ilka_86 03.03.2012 11:51
pięknie wyglądają
olkaaa 24.02.2012 08:37
super
Mysiunia 12.02.2012 19:34
są świetne! :)
Jaheira11 06.10.2011 14:35
wyglądają bardzo apetycznie
Iwona51
Iwona51 30.03.2011 08:03
pycha
Edyta38 19.01.2011 21:39
o jaki widok!!!!!! pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak