Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawałki smażonego kurczaka z kartoflami i ogórkami małosolnymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duże udka 4 szt
Marynata do mięs klasyczna Prymat 3 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
kartofle 1 kg
kostka do ziemniaków 1 szt.
ogórki małosolne 5 szt.
woda 3 (do marynaty)

Przepis i sposób przygotowania na: Kawałki smażonego kurczaka z kartoflami i ogórkami małosolnymi

Duże udka kurczaka podzielić na pałki i podudzie (na 8 kawałków). Zrobić marynatę z 3 łyżeczek przyprawy do kurczaka, 3 łyżek oliwy z oliwek i 3 łyżek wody, dokładnie wymieszać składniki, każdy kawałek mięsa posmarować marynatą, ułożyć w misce i wstawić ją do lodówki na około godzinę. Wyjąć kurczaka i usmażyć na patelni grillowej z obu stron, następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką, trzymać na małym ogniu tak długo aż woda odparuje a mięso będzie miękkie. Mięso usmażone przełożyć na podłużny półmisek, podawać z dodatkiem ugotowanych kartofli z kostką do kartofli i połówkami kilka dni wcześniej przygotowanych małosolnych ogórków obranych ze skórki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 21.08.2011 18:03
Proste i smaczne.
bejciu24 15.08.2011 19:30
apetycznie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak