Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paszteciki z mięsnym farszem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 3 szt
mleko 250 ml
drożdże 3 dag
masło 5 dag
mięso gotowane 20 dag
pieczarki 15 dag
cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki z mięsnym farszem

Pół szklanki ciepłego mleka, rozkruszone drożdże i połowę mąki wymieszać. Odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać szczyptę soli, pozostałą mąkę, resztę mleka oraz 1 jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione, przestudzone masło. Na patelni rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wsypać drobno pokrojone pieczarki i smażyć około 5 minut. Ugotowane mięso przemielić w maszynce, połączyć z pieczarkami i chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po ostudzeniu dodać jajko, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć farsz i zrolować. Następnie pokroić na kawałki około 10 cm, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Podawać do czystych zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.11.2013 18:07
Muszą być smaczne.
mirosława4 19.05.2013 19:38
dobre do barszczu i nie tylko :)
Seba 27.12.2011 16:45
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak