Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe pulpeciki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka mielona 50 dag
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
sos
koperek 1 pęczek
bulion 2 szkl
sok z cytryny do smaku
śmietana 18 proc 1/2 szkl
mąka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe pulpeciki

1. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż na maśle, ostudź. Do mięsa dodaj cebulę, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Wyrób na gładką masę. Odstaw na 15 min w chłodne miejsce. Uformuj klopsiki o średnicy 4 cm.
2. Zagotuj bulion. Do wrzącego płynu wkładaj partiami klopsiki. Gotuj ok 10 min od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżka cedzakową, bulion zachowaj.
3. Rozmieszaj śmietanę z mąką, dolej łyżkę gorącego bulionu i sok wyciśnięty z cytryny. Tak rozprowadzona śmietanę wlej do wrzącego bulionu. Gotuj ok 10 min, aż sos zgęstnieje. Włóż klopsiki i gotuj jeszcze kilka minut, żeby się podgrzały. Na koniec wsyp posiekany koperek, ostrożnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Podawaj z ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 12.12.2013 09:10
apetyczne !
fotoviderek 10.07.2013 07:38
Świetny pomysł :)
Natalia37
Natalia37 15.08.2011 13:58
jeszcze nie słyszałam o takich wypróbuje
Natalia37
Natalia37 15.08.2011 13:58
jeszcze nie słyszałam o takich wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak