Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

całuski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dkg
masło 2 łyżki
cukier 1 szklanka
cynamon Prymat 1 łyżka
jajko 2 szt
miód 1 łyżka
białko 1 szt
cukier puder 1 łyżka
migdały obrane garść
goździki mielone 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: całuski

W rondelku rozpuszczamy miód gotujemy razem z korzeniami i odstawiamy do ostudzenia.Mąkę wsypujemy do miski dodajemy miód,całe surowe jajka,masło i wyrabiamy ciasto a następnie wałkujemy na grubość pół centymetra.Kieliszkiem wykrawamy krążki i układamy na nich połówki migdałów.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor.Po ostudzeniu smarujemy całuski jednym białkiem wymieszanym z jedną łyżką cukru pudru i jeszcze raz wstawiamy do piekarnika aby powstał lukier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak