Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 1 kg
jajko 4 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 20 dkg
1

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

Ziemniaki gotujemy, mielimy, dodajemy żółtka z jajek oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną, odrobinę soli do smaku. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy małe kuleczki z niedużą dziurką na środku. Tak uformowane kulki wkładamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy do wypłynięcia. Gotowe kluseczki podajemy z sosem, bądź tartą bułeczką rozgrzaną na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.09.2015 08:55
smaczne danie
gacopierz23 22.07.2014 23:14
i do tego modra kapusta
Jodaj 17.07.2014 08:31
uwielbiamy w domu kluski śląskie :)
tomek18 07.10.2012 12:26
uwielbiam
monika141 29.11.2011 20:10
uwielbiam je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak