Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyjski dal

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
skórka cytrynowa
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
chili 1/2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
imbir świeży 1 łyżeczka
groch 1 łuskany
kurkuma 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Indyjski dal

Groch zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, starty imbir i przyprawy. Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory razem z zalewą. Gotować, aż zrobi się sos (często mieszać, żeby się nie przypaliło). Dodać trochę skórki startej z cytryny i groch. Dolać 1 szklankę wody i gotować całość bez przykrycia, aż groch zrobi się miękki (pamiętać o mieszaniu). Podawać z chlebkiem naan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 14.12.2012 22:02
Jestem ciekawa smaku. Nie jadłam potraw kuchni indyjskiej.
Magda60 15.10.2012 20:41
smaczne
pacpaw 22.01.2012 18:56
kuchnia indyjska bardzo rzadko u mnie gości
BernadettaP 31.10.2011 08:06
fajny
Marybeth
Marybeth 06.10.2011 15:58
Ciekawe
Marybeth
Marybeth 06.10.2011 15:58
Ciekawe
Weronika_eM 18.08.2011 21:15
super
Jolanta_P-S 14.08.2011 19:12
ciekawy pomysł
Misiek1 14.08.2011 15:14
No no no... Może być bardzo smaczny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak