Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta na pikantnie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 12 szt
pomidory suszone w zalewie 10 dag
oliwa wg uznania
cebula 60 dag
ciasto francuskie 1/2 op
parmezan starty 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
cukier 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na pikantnie

1. Pomidory potnij na połówki. Blachę wyłóż pergaminem. Na tym umieść pomidory. Oprósz solą, pieprzem, łyżką cukru i ziołami. zapiekaj 45 min w temp 150 stopni.
2. W formie do tarty rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp łyżkę cukru i mieszają c stop. Zdejmij z ognia. na karmelu ułóż połówki opieczonych pomidorów (przecięciem do dołu). Pomiędzy nie powtykaj suszone pomidory.
3. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę, posyp resztą cukru, zeszklij. Posyp nią pomidory.
4. Ciasto rozwałkuj. Plackiem przykryj składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 200 stopni. Piecz 30 min. Lekko przestudź. Formę przykryj dużym talerzem i obracając wyjmij tartę. Danie posyp startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 12.12.2013 22:00
mmm super ;)
IwonaKa 20.08.2013 11:18
lubię takie pikantne dania,smaczna tarta
kate.500 02.06.2013 18:51
smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak