Górka cielęca z pieca podana z grzybami leśnymi i kasztanami

Górka cielęca z pieca podana z grzybami leśnymi i kasztanami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • górki cielęcej

    1,2 kg
  • małych kurek

    300 g
  • małych borowików

    300 g
  • obranych, ugotowanych kasztanów jadalnych

    200 g
  • oliwy z oliwek

    2 łyżki
  • pokrojona w cienkie plasterki szalotka

    1 sztuka
  • czosnku pokrojone w plasterki

    2 ząbki
  • białego wina

    100 ml
  • smalcu gęsiego

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    - -
  • rozmarynu

    1 gałązka
  • tymianku

    2 gałązki
  • bulion cielęcy

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Górkę cielęcą posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć górkę przez ok. 6-8 minut z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia do pieczenia, skropić bulionem i piec 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Kurki i borowiki oczyścić, kasztany pokroić na cztery części. Na dużej patelni rozgrzać smalec gęsi i na średnim ogniu podsmażać grzyby przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać szalotkę, czosnek i kasztany, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz białym winem i dusić kolejne 3 minuty.

Górkę cielęcą wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w plastry. Górkę ułożyć na talerzach, dodać grzyby, udekorować rozmarynem i tymiankiem.

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

01.04.2014 20:45
ciekawe danie

[email protected]

24.01.2012 04:43
troszje drogie

Ewa/kalapurtka

02.08.2011 17:02
super

agnieszka214

27.07.2011 06:46
mniam

gosia561

11.05.2011 11:17
eleganckie danko

gosia561

20.04.2011 10:26
do tego lubię kasztany

Adamorek

23.03.2011 22:21
apetyczne danie

gosia561

13.03.2011 14:14
porządne żarełko

AgaS10

29.01.2011 14:08
no własnie...te kasztany:)

szajba2

16.12.2010 15:23
jak się ma kasztany to reszta już z górki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat