Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suszone śliwki w marynacie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 1 kg
ocet winny 1/2 litra
cukier 1 szklanka
cytryna 1/2 szt
Goździki całe Prymat kilka szt
Cynamon cały Prymat kawałek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
herbata 1 mocna

Przepis i sposób przygotowania na: suszone śliwki w marynacie

Śliwki myjemy zalewamy w szklanym naczyniu gorącą herbatą z plasterkami umytej wyparzonej cytryny bez pestek i odstawiamy pod przykryciem na całą noc.Gotujemy ocet z cukrem lub miodem i przyprawami dodajemy śliwki razem z zalewą z herbaty gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Owoce rozkładamy do słoików a zalewę ponownie gotujemy,przecedzamy i gorącą zalewamy owoce tak aby je przykryły,zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 15.08.2011 19:28
Brzmi bardzo smacznie
agnieszka214 14.08.2011 07:17
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak