Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z masą jabłkową i kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1, 5 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
margaryna 1 sztuka
jajko 5 sztuk
mąka ziemniaczana 50 gram
kakao 30 gram
cukier waniliowy 1 2 opakowania
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z masą jabłkową i kremem

Powyzsze składniki są do ciasta
Przygotowanie:
margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać żółtka, wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, dodać piane z białek i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 min.
Masa Budyniowa:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 i pół łyżki mąki pszennej
2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna
Mąkę rozprowadzić w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do wrzącego mleka wlać mąkę i ugotować z tego budyń. Margarynę utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu i utrzeć na jednolitą masę.
Masa jabłkowa:
duży słoik szarlotki (można kupić w Lidlu) 1 galaretka agrestowa
Ciasto przekroić na pół włożyć masę jabłkową a na to masę budyniową i przykryć drugą częścią ciasta. Polac polewą albo udegorować według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 13.08.2011 19:50
pychotka :)
ziutula
ziutula 13.08.2011 18:06
dobre ciacho do kawki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak