Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 5 łyżki
woda 2-3 łyżki
margaryna 5-10 dag
jaja 5
miód 25 dag
orzechy 15 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z orzechami

Do 0,5 kg mąki dodać 1 płaską łyzeczke sody oczyszczonej oraz 3 łyżeczki przyprawy do piernika i wymieszac. Sporządzić karmel: 3 łyzki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni. Dodać 2-3 łyżki wody, zagotować. Osobno rozetrzeć 5-10 dag margaryny, dodac 5 żóltek, 20 dag cukru, 25 dag miodu oraz karmel.

Wymieszac do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodajac mąke wraz z dodatkami. Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę, połaczyć z masą i dodac 15 dag rozdrobnionych. Blache posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, nałożyć ciasto i piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Piernik mozna przełożyć marmoladą, posmarowac wierzch czekoladą lub lukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 08.09.2011 13:54
zapowiada się smacznie
Małgorzata113 13.08.2011 17:03
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak