Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki jogurtowe z czerwonymi z porzeczkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 1/2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
jogurt naturalny 330 ml
margaryna 50 g
jajko 1 szt.
porzeczki czerwone 1 kubeczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżeczka
cukier puder do posypania
łyzka margaryny do smarowania
mieszanka bakaliowa 12 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki jogurtowe z czerwonymi z porzeczkami

W misce do miksowania mieszamy sypkie składniki tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
W garnuszku rozpuszczamy 50 g margaryny Kasia, gdy przestygnie dodajemy 1 jajko i całe opakowanie dużego jogurtu, mieszamy za pomocą trzepaczki, gdy się dokładnie połączą składniki, wlewamy do misy z sypkimi i produktami, włączamy robot kuchenny i dokładnie, ale szybko łączymy wszystkie składniki.
Silikonową formę smarujemy łyżką margaryny Kasia i obsypujemy bułka tartą. Za pomocą dużej łyżki nakładać ciasto, wrzucić po kilka porzeczek, przykryć drugą łyżką ciasta, a wierzch obsypać mieszanką bakaliową. (powinno być na ok. 3/4 wysokości) Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem lepiej się upewnić czy muffinki sie upiekły. Gdy wystygły obsypałam niewielką ilością cukru pudru i ozdobiłam świeżymi porzeczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna24 11.09.2011 14:16
super
krystyna24 11.09.2011 14:16
super
krystyna24 11.09.2011 14:16
super
Pola2 13.08.2011 22:46
poprosze jedna sztukę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak