Domowe ogórki konserwowe

Domowe ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małych ogórków

    2,5 kg
  • cebule (30 dag)

    3 szt
  • czosnku

    3 ząbki
  • gorczycy białej Prymat

    3 łyżki
  • pieprzu czarnego ziarnistego Prymat

    1 łyżka
  • cukru

    20 dag
  • białego octu winnego

    0,75 l
  • kopru

    8 kwiatostanów
  • soli

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i namoczyć na 24 godz. w 2 l wody z 2 łyżkami soli.
Cebule i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ogórki wyjąć, opłukać i układać w słoikach razem z cebulą, czosnkiem, gorczycą oraz pieprzem. Na spód i na wierzch wkładać kwiatostany kopru. Z octu, 3 pozostałej soli, cukru i / l wody zagotować zalewę i ostudzić. Zalać ogórki, zakręcić słoiki 4 i pasteryzować przez 25 min w temperaturze 80°C.

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

09.10.2012 16:55
pyszne ogóreczki

Pani Domu

09.10.2012 16:55
pyszne ogóreczki

Pani Domu

22.05.2012 14:37
świetne ogóreczki

Pani Domu

22.05.2012 14:37
świetne ogóreczki

katerin1x15

06.01.2012 19:29
nie ma to jak ogóreczki własnej roboty

Sylwia41

04.08.2011 09:17
I zimą ogórkowe rarytaski ;)

Sylwia41

04.08.2011 09:17
I zimą ogórkowe rarytaski ;)

Edyta-25

18.06.2011 22:23
Uwielbiam kiszone ogórki!!!

aleksa123

11.05.2011 06:45
Pycha:-)

forgielka

29.03.2011 09:47
smaczne i ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat