Zupa pieczarkowa z ziemniakami :

Zupa pieczarkowa z ziemniakami :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 30 dag pieczarek, 30 dag ziemniaków ( po obraniu )

  • 2 łyżki oliwy,2 łyżki masła, 2 łyżki usiekanego koperku

  • ½ szklanki słodkiej śmietanki,1 litr wody

  • Bulion grzybowy

    1 kostka
  • bulion cielęcy

    1 kostka
  • marchew

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć i oczyścić . Odłożyć 4 średnie kapelusze .Resztę pieczarek pokroić w miarę drobno ( w zasadzie jak kto lubi – jedni wolą zupę z drobno usiekanych grzybów, inni wolą by były pokrojone w plasterki).Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła i wsypać pieczarki. Usmażyć na rumiano . Przełożyć do garnka . Zalać wodą , dodać pokrojone wg uznania ziemniaki ( tzn. w kostkę , pół plasterki, słupki ), pokrojoną w plasterki marchewkę , usiekany koperek , kostki bulionowe. Gotować ok. 30 minut . Odłożone pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na złoto na 1 łyżce masła . Zupę zaprawić śmietanką .Podawać kładąc na rozlanej na talerze zupie porcje podsmażonych pieczarek .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kopiko1983

30.01.2011 17:29
Smacznie wygląda

danusia19671

27.09.2010 19:05
Uwielbiam tą zupkę z makaronem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat