Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron rurki w sosie beszamelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron rurki 40 dag
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietana 2 szklanki
sok z cytryny do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
żółtko jajek 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
żółty ser starty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron rurki w sosie beszamelowym

Makaron gotujemy 5 min w osolonej wodzie, odcedzamy. Masło rozgrzewamy, podsmażamy na nim mąkę ale pilnując by się nie zrumieniła. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy /ciągle mieszając/ aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Do lekko przestygniętego sosu dodajemy żółtko, starty żółty ser i dokładnie mieszamy.Formę żaroodporną natłuszczamy, przekładamy do niej połowę makarony, polewamy połową sosu i ponownie układamy resztę makaronu i zalewamy resztą sosu. Zapiekamy ok. 40 min w 180 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.02.2012 10:12
lubię bardzo makaron więc to coś dla mnie:)
halina17 13.08.2011 11:43
smaczna zapiekanka z makaronu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak