Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozorki w sosie chrzanowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozorki cielęce 1 kg
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
chrzan 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
śmietana
żółtko jajek 1 szt
sól
cukier
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ozorki w sosie chrzanowym

Ozorki cielęce dokładnie myjemy sparzamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym z dodatkiem ziela angielskiego,liścia laurowego i pieprzu.Po ostudzeniu obieramy mięso ze skóry i kroimy w plastry i układamy w żaroodpornym naczyniu,polewamy bulionem z gotowania i wstawiamy na 15 minut do piekarnika.Sos chrzanowy z dwóch łyżek masła i mąki robimy zasmażkę i zarumieniamy dodajemy szklankę rosołu z gotowanego ozorka starty chrzan i sok z cytryny łyżeczkę cukru i gotujemy kilka minut. na małym ogniu aż stanie się gęsty.Wyłączamy ogień i dodajemy pół szklanki śmietany wymieszanej z surowym żółtkiem.Dobrze mieszamy i polewamy ozorki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak