Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki marynowane

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1 kg
cukier 1 kg
ocet winny 1 szklanka
woda 1 szklanka
cytryna
Cynamon cały Prymat kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki marynowane

Gruszki myjemy obieramy ze skórki kroimy na ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zmieniły koloru.Gotujemy syrop z cukru,octu winnego i szklanki wody,dodajemy cienko okrojoną skórkę z cytryny.Do gorącego syropu wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu aż staną się szkliste około godziny.Przecedzone owoce przekładamy do słoików do syropu dodajemy gozdziki i cynamon i jeszcze raz gotujemy,następnie zalewamy gruszki.Zakręcamy słoiki i odstawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej,następnie zlewamy syrop i ponownie gotujemy,znowu wkładamy gruszki i podgrzewamy 5 min na małym ogniu.Rozkładamy do słoików zalewamy zalewą i zakręcamy.Przechowujemy w chłodnym miejscu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak