Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z nektaryną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej do smażenia
ryż 20 dag
jajko 5 szt
mąka 1,5 szkl
mleko 250 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier
śmietana
nektaryna 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z nektaryną

Nektaryny, te twarde, kroimy po wyjęciu pestki na 4 kawałki.
Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem 4 łyżek cukru.
Odcedzamy i studzimy.
3 jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka.
Białka ubijamy na sztywno, a żółtka dodajemy do ryżu.
Następnie powoli łączymy z pianą.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy tak by ciasto było puszyste.
Z ciasta formujemy knedle, do środka każdego wkładamy po kawałku nektaryny i sklejamy.
Dwa pozostałe jajka rozmącamy.
Ulepione knedle maczamy w jajku, a następnie w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy ze śmietaną i cukrem lub sosem owocowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 09.12.2012 13:33
uwielbiam knedle ze śliwkami, ale nigdy nie próbowałam z nektarynką - a szkoda, bo brzmi smacznie
Pietruszka 04.10.2012 13:06
muszę wypróbować
zdzislawa2 13.04.2012 13:37
pycha
Ewa111 02.04.2012 16:24
takich knedli w życiu nie jadłam.Ciekawe
pacpaw 17.11.2011 19:53
zaskakujące połączenie
sylwia / sytofala 30.08.2011 12:28
jestem w szoku , nie wpadła bym na to . REWELACJA!!!!!!
Ania67 16.08.2011 21:11
pyszne
Wacław 16.08.2011 20:27
Lubie knedle i nektarynki ale takich knedli jeszcze nie jadlem ,b.ciekawy przepis,prosze wstawic kilka fotek !
ben-ka 13.08.2011 12:01
Ciekawy ten przepis.
Małgorzata113 12.08.2011 20:28
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak