Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Móżdżek wg Buleńki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 łyżki usiekanego koperku,sól, pieprz mielony,1 łyżka soku z cytryny
bulion cielęcy 1 kostka
móżdżek 30 dag
masło 2 łyżki
jajko 2 szt.
śmietana kremówka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Móżdżek wg Buleńki :

Móżdżek umyć dokładnie w zimnej wodzie i ściągnąć z niego błonki . Zagotować 1 litr wody z kostką bulionową i łyżką octu. Wrzucić móżdżek . Gotować 5 minut . Odcedzić . Na maśle zeszklić drobno usiekaną cebulę .Dodać móżdżek i smażyć 10 minut. Jajka rozmącić ze śmietanką i koprem . Wlać na patelnię z móżdżkiem , posolić , popieprzyć , smażyć mieszając aż zrobi się jednolita masa . Podawać na ciepło z razowym pieczywem .
Tak przyrządzony móżdżek jest doskonałym farszem do Vol-au-vent , ptysi z farszem , pasztecików, kotlecików z sosem holenderskim i kaparami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 07.10.2011 23:16
Jakoś nie mam przekonania do móżdżku, mój mąż za to uwielbia go. Wiec chyba poświęcę się i spróbuję przygotować takie danie dla niego. Wygląda apetycznie( pomijając ten móżdżek :) ).
Babciagramolka 06.02.2011 19:05
Jak byś Izuniu raz spróbowała to bys polubiła- jest delikatny- pyszny
SmacznaPyza 11.09.2010 20:42
nigdy w życiu nie jadłam móżdżku - jakoś mnie odrzuca...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak