Móżdżek wg Buleńki :

Móżdżek wg Buleńki :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 łyżki usiekanego koperku,sól, pieprz mielony,1 łyżka soku z cytryny

  • bulion cielęcy

    1 kostka
  • móżdżek

    30 dag
  • masło

    2 łyżki
  • jajka

    2 szt.
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Móżdżek umyć dokładnie w zimnej wodzie i ściągnąć z niego błonki . Zagotować 1 litr wody z kostką bulionową i łyżką octu. Wrzucić móżdżek . Gotować 5 minut . Odcedzić . Na maśle zeszklić drobno usiekaną cebulę .Dodać móżdżek i smażyć 10 minut. Jajka rozmącić ze śmietanką i koprem . Wlać na patelnię z móżdżkiem , posolić , popieprzyć , smażyć mieszając aż zrobi się jednolita masa . Podawać na ciepło z razowym pieczywem .
Tak przyrządzony móżdżek jest doskonałym farszem do Vol-au-vent , ptysi z farszem , pasztecików, kotlecików z sosem holenderskim i kaparami .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

07.10.2011 23:16
Jakoś nie mam przekonania do móżdżku, mój mąż za to uwielbia go. Wiec chyba poświęcę się i spróbuję przygotować takie danie dla niego. Wygląda apetycznie( pomijając ten móżdżek :) ).

Babciagramolka

06.02.2011 19:05
Jak byś Izuniu raz spróbowała to bys polubiła- jest delikatny- pyszny

SmacznaPyza

11.09.2010 20:42
nigdy w życiu nie jadłam móżdżku - jakoś mnie odrzuca...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat