Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka wieprzowe duszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 600 g
cebula 4 sztuki
tłuszcz 3 łyżki
kminek 1/2 łyżeczki
piwo 1/3 szklanki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1/2 szklanki
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe duszone

Żeberka umyć, pokroić, oprószyć solą i mąką. Cebulę obrać, dwie pokroić w piórka, pozostałe dwie z ćwiartki.
2 lyżki tłuszczu rozgrzać w rondlu, włożyć żeberka, zrumienić. Dodać kminek i cebulę pokrojoną w piórka, smażyć 2-3 minuty, podlać 1/2 szklanki wody, dodać kostkę bulionową. Dusić do miękkości pod przykryciem ok. 30 min.
Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni, wlozyć ćwiartki cebuli, zruminić. Cebulę i piwo dodać do żeberek, dusić kolejne 10 minut. Mąkę rozprowadzić 2 łyżkami sosu z duszenia, dodać do całości, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami i kapustą kiszoną lub słodką zasmażaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak